16 Eylül 2017 Cumartesi




KHK NE DEMEK ?




Kanun Hükmünde Kararname hükumetin Türkiye Büyük Millet Meclisi toplantı ve karar yeter sayısı gibi bir takım sıkı kurallara bağlı kalmadan aciliyet gerektiren konularda çok çabuk toplanarak aldığı kararları uygulamaya geçirebildiği özel bir kanun çıkarma şeklidir.



Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Bakanlar Kurulu’na verilen bir yetki kanununa dayanılarak çıkartılır.
Kanun hükmünde kararnameler Resmi Gazete’de yayınlandığı gün yürürlüğe girer. Resmi Gazete’de yayınladıkları gün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayına sunulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayına sunulmayanları bu tarihte Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından reddedilen Kanun Hükmünde Kararnameler ise bu red kararının Resmi Gazete’de yayınladıkları tarihte yürürlükten kalkar.





1982 Anayasası hükümete olağanüstü dönemlerde, sıkıyönetim ve savaş hallerinde de kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermiştir. 121 ve 122. maddelerde bu tip Kanun Hükmünde Kararname düzenlenmiştir. Buna göre hükümet, her konuda düzenlemede bulunabilir. Yani normal dönemde temel haklar, kişi hakları, siyasi haklar ve ödevler konusunda Kanun Hükmünde Kararname çıkarılamadığı halde bu dönemlerde çıkarılacak Kanun Hükmünde Kararnamelerle bu konular düzenlenebilir. Bu kararnameler de Meclisin tasdikine sunulurlar.


 Buraya kadar bilgileri okuduk gelelim 1982 Anayasası 15. Madde ne diyor :
IV. Temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasının durdurulması
MADDE 15. – Savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hallerde, milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlâl edilmemek kaydıyla, durumun gerektirdiği ölçüde temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulabilir veya bunlar için Anayasada öngörülen güvencelere aykırı tedbirler alınabilir.
(Değişik: 7.5.2004-5170/2 md.)Birinci fıkrada belirlenen durumlarda da, savaş hukukuna uygun fiiller sonucu meydana gelen ölümler dışında, kişinin yaşama hakkına, maddî ve manevî varlığının bütünlüğüne dokunulamaz; kimse din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz ve bunlardan dolayı suçlanamaz; suç ve cezalar geçmişe yürütülemez; suçluluğu mahkeme kararı ile saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz. 

KHKlar ile Anayasamızın 15. Maddesi olan

Suç ve cezalar geçmişe yürütülemez.
Hiç kimse vicdan , düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz ve bunlardan dolayı suçlanamaz.
Suçluluğu mahkeme kararıyla saptanıncaya kadar SUÇLU SAYILAMAZ ilkeleri çiğnenmistir..

2 yorum:

  1. Ohal döneminde ilçelerin yerlerini değiştiren khk çıkarmış ülkeyiz.. Gerçekten terörle alakalı!..

    YanıtlaSil
  2. KHK nedir bana göre biliyor musunuz...Hukuk çerçevesinde yapılamayacak hak ihlallerini hayata geçirebilmek için uydurulmuş bir kılıftır sadece..İltisak kelimesi gibi yani...

    YanıtlaSil